SEO Manualen 2020
Opprettet den under Salg og markedsføring | Antall Avlesninger: 3747

6 tips som setter i gang veksten din på Google
Gjesteinnlegg v/ Thomas Bogh, Partner & Head of SEO hos Bonzer
2019 er over, noe som betyr at enda et år i Googles forunderlige verden er i gang. Dette blir et begivenhetsrikt år på mange områder, og jeg er sikker på at Google ikke holder tilbake på noe.
I 2019 hadde Google flere oppdateringer av algoritmen sin, noe som kommer til å legge et fundament for hvordan man som eier av en Smartweb-butikk skal agere i 2020. Jeg vil prøve å oversette Googles algoritme til 6 konkrete tips, som du kan ta i bruk med en gang.
1. ‘Prune’ gammelt innhold
Start med å slette alt som hører til fortiden – eventuelt oppdater det. Med det mener jeg at alt gammelt innhold som dere har liggende, men som ikke bidrar til deres domene´s samlede struktur og interne linkkonstruksjon, bør fjernes.
Hvis du bruker noen form for SEO eller content marketing, vil innholdet med tiden hope seg opp. Det gjelder bl.a. blogginnlegg. Men siden Google har bestemt at hver enkelt hjemmesides ‘Crawl Budget’ ikke er uendelig, er dette noe du alltid bør ha fokus på når du optimerer siden din. Hvis du sletter det gamle og ubesøkte innholdet, gir du plass til Google slik at algoritmen raskere og enklere kan lese det som er relevant og som du gjerne vil at skal påvirke rankingen din.
Jeg anbefaler derfor at alt innhold som er over to år gammelt, enten skal oppdateres (hvis mulig) eller slettes helt, for å gi plass til nytt innhold.
2. E-A-T skal være ditt buzzword
Ønsker du en god ranking på Google, er det viktig at du lever opp til det jeg vil kalle Googles viktigste retningslinjer når det kommer til innhold. Dette kalles ‘E-A-T’ og står for “Expertise, Authoritativeness og Trustworthiness”.
Det bygger på ideen om at godt innhold ikke bare kan skrives av alt og alle – det skal ligge data og troverdighet bak. Helt konkret, skal du derfor prøve å bruke eksperter til å støtte opp under påstandene dine, når du skriver innlegg.
Når du tar i bruk fagkunnskap fra troverdige kilder, vil du i større grad også bli forbundet med autoritære kilder i bransjen din. Dette er viktig for å øke autoriteten din.
Et lite ekstra tips er å huske å linke til de stedene hvor dataen din kommer fra – dette blir godt likt av Google og er i tråd med algoritmen deres.
Ettersom Google ønsker å være best i verden på å levere informasjon, er det også viktig at du som nettbutikkeier prøver å følge litt med her. Jo bedre informasjon du kan gi kundene dine før et kjøp, desto bedre forberedt er de til å ta et godt valg. Å søke etter informasjon på denne måten, blir også kalt ‘Zero Moment of Truth’.
Dette er bl.a. noe av grunnen til at de store sammenligningssidene klarer seg godt. Både Trivagos sammenligning av hotellopphold og Skyscanners sammenligning av flybilletter, mestrer kunsten å gi balansert informasjon til kundene sine, ved å dele både fordeler og ulemper ved deres produkter. Dette blir godt mottatt av Google, og bidrar til at de presterer bra på Google.
Bruk noen av disse eksemplene neste gang du skal utforme kjerneinnholdet på nettsiden din. E-A-T er viktig, og som man sier; “content is king”.
3. Bruk infografikk
Vi lever i 2020 og en digital verden hvor man ikke lengre kommer særlig langt ved å bare bruke tekst som virkemiddel. Som nettbutikkeier blir du derfor nødt til å tenke mer visuelt - og her tenker jeg selvfølgelig på bruken av infografikk.
En infografikk er en visualisering av budskapet ditt, i form av f.eks. en tallrik undersøkelse eller en visuell guide som viser hvordan et bestemt produkt fungerer.
Dette er med på å gi leseren din et raskt og godt overblikk i hva du prøver å fortelle. En infografikk kan også være en god måte å generere lenker på, ved at andre medier velger å bruke din infografikk til å formidle et budskap til sine egne lesere.
4. Benytt deg av YouTube
På lik linje som i 2019, blir YouTube også i 2020 sett på som en av de viktigste plattformene for formidling. Videoinnhold bygger på de samme prinsippene som tidligere nevnt, nemlig ideen om å visualisere innholdet ditt.
Du skal derfor sørge for å lage videoer som beskriver produktene dine, og aktivt bruke de på hjemmesiden din. Hvis du har fulgt med på utviklingen av Googles søkeresultater, har du også fått med deg at videoer og YouTube-innhold har fått bedre ranking og mer plass.
Faktisk vurderer Cisco, en gigant på tech- og telekommunikasjonsmarkedet, at hele 80% av all organisk trafikk i 2021 vil komme fra video.
Hvis du er usikker på hvor du skal starte, og hva du skal lage videoinnhold av, vil jeg anbefale deg å ta utgangspunkt i tidligere innhold du har laget. Det sparer deg for tid, samtidig som det vil styrke budskapet ditt og hjelpe deg med å nå ut til flere typer brukere - både de som foretrekker tekst og de som helst vil se en video.
5. Oppgrader til Voice Search
Googlesøk via Google Home eller Apples Siri er kanskje ikke noe du tenker så mye over i dag. Selv om det fortsatt ikke er særlig utbredt i Norge, kan vi se at voice search virkelig er på vei inn i markedet, og vil i stor grad være med på å prege 2020.
Jo bedre og mer avansert teknologien blir, jo latere blir forbrukerne. Det blir derfor viktigere enn noen gang, at innholdet du lager er tilpasset voice search. Det gjør du ved å skrive innhold i talespråk som ofte leverer et konkret svar på et konkret spørsmål, f.eks. ";Hva er Smart-Web?";. Det fleste voice search utføres nemlig som et spørsmål. Dette er også en innholdsform som kan bli featured som snippets på Google.
6. Engasjer ditt publikum
Den siste og viktigste tipset: engasjer ditt publikum!
Engasjement på nettbutikken er viktig, ettersom det viser Google at brukerne som ender opp på din nettside, faktisk får svar på det de lurer på og ønsker å bli på siden. Google kan dermed se at nettsiden din passer godt til deres søkeintensjon, eller ‘search intent’
Målet med nettbutikken din er selvfølgelig også å få folk til å konvertere. Det er derfor viktig at du sender de besøkende på siden din, fra A til B, og gjøre det så enkelt som mulig for den potensielle kunden å finne frem i butikken.
Her er det helt essensielt å bruke interne links med gode call-to-actions. Det kan for eksempel være at du på slutten av et blogginnlegg, legger ved en link til et godt tilbud på produktet kunden nettopp har lest om. Du vil da sende dem fra et blogginnlegg (A) til en produktside (B).
Utover dette, er det alltid smart å få på plass sosiale medier-knapper, som gjør at kunder kan dele innlegg og produkter med resten av sitt sosiale nettverk på Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter osv. Dette er med på å skape oppmerksomhet rundt merkevaren din, og gjør at den når ut til flere.
Oppfølgende ord
Det er selvfølgelig mer enn bare disse tipsene som vil spille en viktig rolle nå i 2020. Men for meg handler det om å se og utforske noen av de nyere områdene som vil være med på å prege hvordan vi bruker SEO, ikke bare i 2020, men også i mange år fremover.